THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Haiti, un paradis in ruine ...


Ce a fost odata un colt de paradis, acum au ramas doar ruinele ...
"S-a prabusit Parlamentul. S-au naruit scoli.S-au naruit spitale. Sunt multe scoli care sunt pline de morti. Toate spitalele sunt pline pana la refuz. E o catastrofa", a declarat Rene Preval, seful statului haitian.
"N-am vazut nimic mai rau. E prea multa devastare intr-o zona atat de concentrata. Ne va lua zile sau chiar saptamani ca sa scoatem oamenii de sub daramaturi", spune Bob Poff de la organizaaia Salvation Army ... Acestea sunt vorbele oamenilor care au vazut cu ochii lor moartea.
Haiti este cel mai sarac stat din emisfera vestica, a fost lovit acum cateva zile de un cutremur violent, de 7 grade pe scara Richter, urmat de replici puternice. S-au prabusit sute de cladiri, inclusiv palatul prezidential si sediul misiunii ONU. Din populatia de circa 9 milioane a statului Haiti, peste 2 milioane locuiesc in Port-au-Prince si in imprejuimi, zonele cele mai grav afectate. 80% din locuitorii orasului traiesc cu numai 2 dolari pe zi, iar infrastructura capitalei este dezastruoasa si ingreuneaza misiunile de salvare.
Este greu de estimat scara dezastrului, in conditiile in care intreaga tara e cuprinsa de panica, dar cifrele vehiculate sunt cat se poate de pesimiste. Premierul tarii, Jean-Max Bellerive spunea la CNN ca numarul mortilor ar putea fi mai mare de 100.000. "Sper ca nu e adevarat...Dar atat de multe, atat de multe cladiri, atat de multe cartiere sunt distruse complet. In unele cartiere nici nu mai vezi oameni, asa ca nu stiu unde sunt oamenii astia". Previziunea senatorului Youri Latortue este chiar mai sumbra: 500.000 de morti. Ambii politicieni recunosc insa ca nu au cum sa stie cu exactitate. Crucea Rosie spune ca o treime din populatia de 10 milioane a insulei au nevoie urgenta de ajutor umanitar.
Indaratul cifrelor, informatiile ce parvin din capitala Port-au-Prince creioneaza imaginea unei tari coplesite de haos. Reporterii relateaza despre supravietuitorii ai seismului care lupta sa se elibereze dintre ruine. Cadavrele zaceau la tot pasul in orasul devastat de cutremurul de 7 grade magnitudine: pe strazi, sub daramaturi, in santuri, alte trupuri neinsufletite erau incarcate in camioane.
Oameni nevinovati au avut de suferit in urma tragediei, ce vreau eu sa va spun voua, persoanelor care imi cititi articolul, vreau sa va multumesc din suflet ca va pasa si ca acordati o importanta spuselor mele, apreciez foarte mult asta la voi, insa ce vreau eu sa va rog, pe cei care aveti posibilitatea, va rog da-ti o mana de ajutor persoanelor accidentate din Haiti, prin ce metode puteti, exista mai multe optiuni pe net. Va multumesc.

0 comentarii: